Sankcioniranje bh. građana i grupa koji organiziraju odlazak i učestvuju u oružanim sukobima u inozemstvu

Zakon uz pomoć kojeg će radončići u zatvor slati koga god požele od muslimana

četvrtak, 07 Novembar 2013 u 17:18 sati

fdgdDGdD4444444Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona BiH. Time su konkretizirane najave Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH i predsjednika SBB BiH, da će inicirati institucionalno sankcioniranje bh. građana i grupa koji organiziraju odlazak i učestvuju u oružanim sukobima u inozemstvu. Prijedlog SBB-a, naime, predviđa zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju učestvovanje ili izravno učestvuju u oružanim sukobima izvan BiH.

Dio prijedloga koji se odnosi na sredstva informisanja, ustvari, otkriva prave motive donošenja ovog zakona. Tako Fahrudin Radončić predlaže: " Onima koji javno, putem sredstava informiranja, distribuiraju ili na bilo koji drugi način upućuju javnosti poruku koja za cilj ima poticanje na učestvovanje u vojnim operacijama u inozemstvu, prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine". Ako se usvoji zakon sa ovakvim rješenjem, odnosno stavom prema sredstvima informisanja to će značiti samo jedno. Fahrudin Radončić i drugi iz sigurnosnih agencija imat će mogućnost da u zatvor pošalju koga god požele od muslimana ( Namjerno kažemo muslimana, jer ovaj zakon se donosi zbog muslimana i primjenjivat će se samo protiv muslimana), da zatvore bilo koje od islamskih udruženja, da tek tako, na osnovu preširokog tumačenja medijskog sadržaja nekoga proglase opasnim i društveno izoliraju. Ako neko putem interneta objavi, naprimjer, tekst o stanju u Siriji i u tom tekstu napiše da Asad vrši stravične zločine nad nedužnim narodom, da šiitski Hezbolah ubija sunije muslimane, te uz takav tekst priloži fotografije zločina, video snimke zločina, takav tekst se po Fahrudinu Radončiću može inkriminirati, odnosno podvesti pod stavku „ distribuiranje i upućivanje javnosti poruka koje za cilj imaju poticanje na učestvovanje u vojnim operacijama u inozemstvu". Još, naročito ako neko na Facebooku, u svom komentaru na spomenuti tekst napiše da je dužnost muslimana boriti se za slobodu sirijskog naroda. Takav komentar može dati osoba sa lažnim profilom, provokator, agent obavještajne službe, bilo ko. Sjetimo se koliko se galame diglo oko Facebook prijetnje Rešidu Hafizoviću. U takvim okolnostima jedan običan tekst, analiza, komentar može postati dokumentirana poruka za poticaj odlaska u inozemstvo.

Osim toga, ovakvo zakonsko rješenje može se koristiti kao izgovor za vođenje represivnih akcija protiv ciljanih organizacija i pojedinaca.


 

Aktuelno

Kolumna | 21/04/2014, 13:18
pomozimo-maloj-merjemApel za pomoć

Pomozimo maloj Merjem

BiH | 21/04/2014, 12:54
maksimalno-pomagati-bosnjackim-mladim-bracnim-parovima-povratnicima-u-republiku-srpskuDrugi susreti Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija

Maksimalno pomagati bošnjačkim mladim bračnim parovima povratnicima u Republiku Srpsku

BiH | 21/04/2014, 12:00
BiH | 21/04/2014, 11:47
devet-vlasenicana19.april godišnjica zločina u Vlasenica

Devet Vlaseničana

BiH | 19/04/2014, 20:31
kur-an-se-uci-s-ljubavlju-i-srcemNajmlađi bosanski hafiz Ahmed Hamidović

Kur'an se uči s ljubavlju i srcem!

BiH | 19/04/2014, 19:28
onepostojeni-narodBorba za opstanak

Onepostojeni narod

Kolumna | 19/04/2014, 12:35
tudi-glas-bosnjackog-avazaBosanske medijske paradigme

Tuđi glas bošnjačkog avaza

Kolumna | 19/04/2014, 12:28

buy zithromax without prescriptionbuy lisinopril hydrochlorothiazide onlinewhere to buy aciclovir tabletsbuy ventolin inhaler online usacan i buy synthroid online

Facebook stranica

Kontakti

Redakcija
redakcija@saff.ba
tel/fax:+387 32 734901
+387 62 558128
+387 62 287412

Marketing
marketing@saff.ba

Donja Mahala bb 71300 Visoko
Bosnia and Herzegovina

Pretplata
pretplata@saff.ba

SAFF PretplatniciPrijava